wtorek, 10 grudnia 2013

Kluski śląskie z dziurką :)

Prosty przepis na tak dobrze kojarzące się nam kluski śląskie z niedzielnego stołu :)
Podczas każdej okazji, gdzie spotykamy się z rodziną na obiad, ja wypatruję na stole KLUSEK Z DZIURKĄ !
Któregoś dnia naszła nas ochota w domu, dzięki prostemu przepisowi zrobiłam kluski w 20 minut! 


Potrzebujemy:
ugotowane ziemniaki - tyle ile zostało nam z poprzedniego obiadu
mąka ziemniaczana -1/4 objętości ziemniaków
jajko
sól, pieprz



Przygotowanie:
Ugniecione ziemniaki wkładamy do miski i uklepujemy, żeby powierzchnia była gładka.
Dzielimy je na 4 częsci, nastepnie jedną z nich wyjmujemy i na miejsce ziemniaków wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej.
Koniecznie musi to byś tego rodzaju mąka, ponieważ jako jedyna wytwarza ona charakterystyczną żelową konsystencję.
Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, następnie ugniatamy na gładką masę.
Formujemy małe kulki, ugniatamy delikatnie, robimy dziurkę małym palcem i wrzucamy na wrzątek.
Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 1-2 minut i wyjmujemy na talerz.
Kluski najlepiej smakują z roztapiającym się masłem.
Podajemy je z ulubionym mięsem i dodatkami :) SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Świetny sposób na odmierzenie odpowiedniej ilości mąki :-)

    OdpowiedzUsuń