czwartek, 19 grudnia 2013

Krem z zielonego groszku aromatyzowany miętą, z grzankami razowymi

Na zimowy obiad polecam lekką, prostą zupę krem z zielonego groszku. Jego właściwości działają na organizm odmładzająco, a także wspierają nasz dobry nastrój ;)
Dzięki zapachowi mięty, z uśmiechem na ustach powrócimy myślami do pachnącego ziołami lata:)


Potrzebujemy: (około 6 porcji)
- 2 opakowania groszku zielonego mrożonego
- marchewka, ziemniak, por, seler, ząbek czosnku
- mięta
- kilka kromek razowego chleba
-jogurt naturalny lub śmietana




Przygotowanie:


Gotujemy wywar z włoszczyzny, następnie dodajemy zielony groszek.
Gotujemy warzywa do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem, i miętą.
Najlepsza byłaby świeża mięta- kilka posiekanych gałązek, jednak ja miałam pod ręką tylko suszoną, a efekt był również świetny i zupa nabrała odświeżającego smaku, tak jak miałam to w zamiarze :)
Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy zupę na krem.
W między czasie podpiekamy kromki chleba razowego w piekarniku, żeby przełamać chrupkością delikatną konsystencję zupy.
Podajemy krem, z jogurtowym, lub śmietanowym "kleksem" i kilkoma grzankami na wierzchu.


Smacznego!
Czekam na wasze opinie i polecam ten przepis!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz