niedziela, 3 marca 2013

Bułeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami


Dobre śniadanie, to gwarancja pozytywnego dnia. Kierując się tą zasadą, swojego pierwszego bloga zacznę od fajnego przepisu na pyszne i szybkie śniadanie ;)




Potrzebujemy:
  • kajzerki
  • żółty ser
  • szynka/ salami
  • jajka
  • świeże zioła 
  • ulubione warzywa (papryka/ oliwki/ pomidor/ co tam macie pod ręką )

Z przekrojonych na pół bułeczek, wyjmujemy ciasto, żeby zrobić miejsce na nasze składniki. 
W środku układamy wcześniej przygotowane i pokrojone składniki: szynkę bądź inną wędlinę, starty żółty ser, umyte i pokrojone warzywa.
Następnie delikatnie wbijamy jajko, żeby nie rozlało nam się poza bułkę i posypujemy ziołami. 
Ja wybrałam koperek, ponieważ wydaje mi się, że najlepiej komponuje się z zapieczonym wiejskim jajkiem , ale oczywiście możecie użyć, np bazylii. Na koniec oprószcie bułeczki solą i pieprzem.
WŁALA.
Do piekarnika na 15- 20 minut na średnią temperaturę. Pieczcie do momentu zarumienienia się bułeczek i ścięcia białka.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz