piątek, 15 marca 2013

Łosoś w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i bazylią

Potrzebujemy:

  • Filet z łososia
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • bazylia
  • czosnek 
  • ciasto francuskie
  • sól, pieprz


  • ziemniaki
  • sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, rozmaryn
  • mąka


Sposób przygotowania:
Najlepiej wcześniej zając się łososiem, żeby zdążył poleżeć ok. godziny- dwóch w lodówce. 
Zdejmujemy skórę z fileta, nacieramy go solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, i posiekaną bazylią. Skrapiamy cytrynką. Odstawiamy do lodówki.

























Obieramy i kroimy ziemniaki w łódeczki. Dodajemy do miski z ziemniakami przyprawy: czosnek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, rozmaryn, sól, pieprz. Wstawiamy do piekarnika na polaną olejem blaszkę na 180-200 stopni.







Suszone pomidory siekamy razem z bazylią. Na cieście francuskim kładziemy łososia obtoczonego własnie w pomidorkach. Zawijamy filet ciastem a nadmiar obcinamy. Roladkę kroimy w kilkucentymetrowe plastry i kładziemy na blaszkę obok ziemniaczków ( które możemy przy okazji obrócić ). 
Proponuje łososia położyć na papierze do pieczenia, żeby nie przywarł. 
Wszystko razem pieczemy jeszcze ok.30 minut.








Na prawdę pyszne, dobry obiad lub kolacja!!!
Zachęcam :D 


Durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz