poniedziałek, 4 marca 2013

Pomidorówa

W Polsce panuje kult zupy- zjadamy jej najwięcej na świecie - aż 72 litry rocznie ( dla porównania Niemcy o połowę mniej).Królową na scenie jest POMIDOROWA. Na sondażowych salonach pojawia się zaraz za królem- ROSOŁEM. Z należytym szacunkiem dla dam, chciałabym w pierwszej kolejności podzielić się z Wami przepisem na tę pyszność.


Jemy ją najczęściej z makaronem- nitkami bądź świderkami- jak wychodzi z badań Polskiej Federacji Producentów Żywności. Firma Heinz twierdzi natomiast, że 95% z kupowanych przecierów trafia właśnie do pomidorowej.



Na 2 litry wody potrzebujemy:
  • 2 udka z kurczaka
  • świeża włoszczyzna( marchewka, kawałek selera, por, pietruszka)
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • pieczarka
  • ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, majeranek
  • przecier pomidorowy w kartoniku
  • ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego bądź śmietany 18%
  • makaron

Przygotowanie:
Do zimnej wody wrzucamy mięsko, obrane wcześniej warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. 
Powoli doprowadzamy do wrzenia. 
Po kilku minutach od zagotowania na powierzchni wywaru zacznie zbierać się tzw. "szumowina" czyli ścięte białko z naszych udek. Systematycznie zdejmujemy ją łyżką bo do niczego nam się nie przyda ;)
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa i kura zmiękną.
Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy również suszoną bazylią, majerankiem.
Wyjmujemy z rosołku warzywa których nie będziemy jeść i dolewamy przecier pomidorowy. Jeśli lubicie bardziej kwaśną pomidorową dodajcie jeszcze trochę koncentratu. Możecie również dodać łyżkę śmietany już na talerzu ( w wersji dietetycznej- jogurt naturalny). I wcześniej ugotowany makaron.

bon appetit! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz