wtorek, 18 marca 2014

Cytrynówka z limonką, miętą i miodem


Wpadłam na pomysł, żeby spróbować zrobić własną nalewkę.
Wiadomo, że najlepsze są te robione przez nasze babcie, ze świeżych letnich owoców, które stoją długo w pięknych karafkach i czekają na wyjątkowe okazje.
Ja, chciałam Wam przedstawić mój przepis na ekspresową i bardzo smaczną nalewkę. :)




 Potrzebujemy:
- 4 cytryny
- 2 limonki
- 3 gałązki świeżej mięty
- 500ml wódki
- 250ml spirytusu
- 250ml miodu



 Sposób przygotowania:


Cytryny i limonki dokładnie szorujemy i wyparzamy.
Ścieramy na drobnej tarce skórkę z owoców, ale delikatnie, żeby nie zetrzeć razem z białą częścią- wtedy skórka nabiera gorzkiego posmaku.
Wyciskamy sok z cytrusów- ja użyłam wyciskarki do soków, żeby zrobić to dokładniej.
Połączyłam sok, skórkę z owoców, miętę i miód- zalałam spirytusem.
Składniki, w szczelnie zamkniętym słoiku, zostawiłam na noc w lodówce.
Następnego dnia przecedziłam za pomocą małego siteczka nalewkę, aby pozbyć się skórki z cytryn i limonek- żeby alkohol nie był gorzki.
Wyjęłam również miętę,bo nie chciałam aby jej intensywny aromat zdominował smak:)
Dolałam pół litra wódki i odstawiłam stoik do lodówki na dobę.
Po takim czasie, ekspresową nalewkę wystarczy wymieszać i przelać do karafki.:)

Sądząc po tym, że zniknęła juz pierwszego dnia, myśle że smakowała degustatorom :)
Nalewka w takich proporcjach ma ok.44%.


POLECAM:)!!!!

















 Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

3 komentarze:

  1. Cytrynówka jest tym lepsza im szybsza:D i im szybciej znika;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowa nalewka albo bimberek, co roku robię kilkanaście butelek i później część rozdaję po rodzinie. W razie jakbyście potrzebowali dobre zaprawki do bimbru to polecam https://alembik.eu/95-esencje-zaprawki-do-wodki

    OdpowiedzUsuń