wtorek, 5 listopada 2013

Klopsiki w mleczku kokosowym z kolendrą i imbirem

Klopsiki kojarzą się zazwyczaj z obiadem ze szkolnej stołówki, nie do końca zjadliwym :)
Może tym przepisem przekonam Was jeszcze do tego dania w innej odsłonie niż zazwyczaj :)


Potrzebujemy:
klopsiki:
bułka tarta 1/2 Szklanki
mleko kokosowe 1/2 Szklanki
cebula Wg uznania
czosnek 2 Ząbki
mięso mielone 1/2 Kilograma

sos:
mleko kokosowe 1 Sztuka
(puszka)
sok z limonki Wg uznania
chili 1/2 Łyżeczki
imbir świeży 1 Sztuka
(ok. 4 cm)
kolendra 1 Pęczek
skórka z limonki Wg uznania
kurkuma 1 Łyżeczka




Sposób wykonania:

  1. Cebulę i czosnek podsmażamy, łączymy z mięsem mielonym, bułką tartą i mlekiem kokosowym
  2. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, mieszamy składniki ze sobą na jednolitą masę.
  3. Formujemy równej wielkości pulpeciki, podsmażamy z każdej strony na złoto na patelni na odrobinie tłuszczu
  4. Gdy pulpety będą podsmażone zalewamy je na patelni mlekiem kokosowym.
  5. Następnie dodajemy imbir pokrojony w plastry, chilli, kurkumę, a na koniec posiekaną kolendrę.Posypujemy startą skórką z limonki i wyciskamy sok z jej połowy.
  6. Czekamy kolejne kilka minut, obkręcając pulpeciki w aromatycznym sosie, czekając aż ten trochę zgęstnieje.
  7. Podajemy, np. z ryżem.
SMACZNEGO! :)






Durszlak.pl
Durszlak.pl

2 komentarze:

  1. Świetne połączenie z mlekiem kokosowym... Nigdy bym na to samo nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobilem dzis. Gotuje duzo roznych ciekawych potraw, ale ta nie przypadla mi do gustu. W smaku zabraklo mi czegos jakby slodkiego?

      Usuń