czwartek, 14 marca 2013

Zupa krem z pieczonych buraków

Świetny krem, zawsze coś innego na ostatnie zimowe dni :)




Potrzebujemy:
  • włoszczyzna na bulion
  • ok. 5 buraków
  • czosnek
  • cebulka
  • majeranek
  • śmietana






Gotujemy ok. 1.5 l wody razem z włoszczyzną. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pieprzymy solimy.
Do piekarnika wkładamy buraki, cebulę, czosnek i pieczemy je do miękkości ( ostrzegam: trochę to trwa ).
Bulion gotujemy do miękkości warzyw.
Buraki kroimy na małe kawałki i dorzucamy do garnka z zupą > potem blendujemy na gładki krem.
Dodajemy majeranek, pieprz, sól- w razie potrzeby.
Zupa krem z pieczonych buraków gotowa!
Podajemy na talerzu z odrobiną śmietany:)
Życzę smacznego!!!!

Durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz