środa, 6 marca 2013

Pasta pomidorowa z mascarpone, kurczakiem i chilli

Pyszny i szybki obiad dla makaroniarzy.

Potrzebujemy:
  • przecier pomidorowy/ pelati 
  • serek mascarpone
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • papryczka chilli
  • makaron
  • pierś z kurczaka
  • czosnek
  • zioła ( bazylia, oregano)

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
Solimy i pieprzymy, podsmażamy na patelni. 
Do kury dodajemy czosnek w plasterkach i posiekane pół małej papryczki chilli.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie ( ja użyłam farfalli). Gdy mięsko będzie gotowe, zalewamy je przecierem pomidorowym.
Dodajemy kilka łyżek delikatnego mascarpone, aby sos zrobił się bardziej kremowy i załagodził ostry smak papryczek. 
Na koniec, uzupełnijcie sos najlepiej świeżymi, posiekanymi ziołami (alternatywnie możecie je zastąpić też suszonymi), oliwkami i suszonymi pomidorami.
Dajcie chwile,żeby składniki połączyły się ze sobą na ogniu i dodajcie na patelnię makaron. Zmieszajcie i podawajcie danie na głębokich talerzach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz