niedziela, 29 grudnia 2013

Śniadaniowe pancakesy z nutellą i orzechami

Pancakesy, to amerykańska wersja naszych polskich naleśników.
Są one bardziej puszyste i wyrośnięte. Można podawać je z dowolnymi dodatkami, sosami itd.
Generalnie co macie pod ręką: dżemy, cukier puder, owoce, jogurt, miód, syropy.
Ja tym razem skusiłam się na śniadaniowe pancakes z nutellą, bitą śmietaną i orzechami laskowymi. :) Warto zacząć dzień od słodkości!





Potrzebujemy:
2 szklanki mąki ( użyłam tortowej)
3 łyżki masła
1 i 1/3 szklanki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
nutella, orzechy laskowe, bita śmietana


Przygotowanie:
Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Wymieszać i  kolejno dodawać jajka i roztopione wcześniej masło.
Mieszając, dolewamy mleko, uważając żeby konsystencja nie była za rzadka.
Mieszamy trzepaczką żeby w masie nie zostały grudki:)
Odstawiamy przygotowaną masę na około 15-20 minut.

Pancakes smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, na małym ogniu dając naleśnikowi czas na wyrośnięcie. Przewracamy za pomocą łopatki, gdy ciasto na wierzchu się zetnie, a spód jeszcze nie spali ;)

Na talerzu układamy kilka naleśników, smarujemy nutellą, i posypujemy pokruszonymi wcześniej orzechami.
Pyszne rozpoczęcie dnia, prosty i sprawdzony przepis, polecam serdecznie!!! :)
Chciałam pokazać jak gęste powinno być ciasto :)

Pęcherzyki rosnącego pod wpływem ciepła ciasta :)

A tu już przekręcony naleśnik :)

Gotowe śniadanie, mmm :)

Na tym zdjęciu widać dokładniej o ile amerykańskie pancakes są bardziej puszyste od naszych polskich naleśników:)

Są pyszne !! Smacznego jeszcze raz ;)

2 komentarze:

  1. Nutella , pancakes i orzechy <3 Ja mogę zaczynać poranek tak codziennie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie :) Świetnie komponujące się dodatki wybrałaś :)

    OdpowiedzUsuń