wtorek, 16 kwietnia 2013

Drożdżowy chleb z dodatkami

Nie ma to jak świeże, dobre pieczywo. Bułki z supermarketu są czerstwe już po kilku godzinach, a drożdżowy chleb z własnego piekarnika, jest pyszny, bez żadnych konserwantów- wiemy co jemy. Trzymając go w ściereczce będzie świeży przez co najmniej kilka dni ( jeśli w ogóle nie zniknie od razu po wyjęciu z pieca ;))


Potrzebujemy:


1)Na zaczyn drożdżowy:



  • 1/2 opakowania drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka mąki, cukru
  • 2 łyżki ciepłej wody

2) Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrąb
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki letniej wody
  • ziarna słonecznika, dyni, do wyboru ( może być też suszona śliwka, suszone pomidory)


    Przygotowanie:


    1)Drożdże rozkruszamy w małej misce z dwiema łyżkami ciepłej wody, łyżeczką mąki i cukru na gładką masę. Przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia.


    2) W większej misce łączymy najpierw sypkie składniki: mąkę, otręby,sól i wybrane ziarna.
    Robiłam ten przepis na wiele sposobów( za każdym razem bardzo ładnie wyrósł i był smaczny :) ) Więc nie obawiajcie się. Jeśli macie ochotę na chlebek z odrobiną słodyczy dodajcie suszoną śliwkę bądź morele. Jeśli chcecie chleb bardzo wyrazisty, dodajcie suszone pomidory i bazylię i odrobinę ostrej papryki. Eksperymenty są czasem opłacalne ;)

    Mieszamy a następnie dodajemy wodę i wyrośnięte drożdże.
    Wszystko mieszamy rączkami, aby nasze składniki dobrze się połączyły.
    Przekładamy masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i otrębami bądź bułką tartą.
    Odkładamy jeszcze na trochę do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach przez godzinę.

    Smacznego:)


Durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz