czwartek, 11 kwietnia 2013

Krem ziemniaczany z boczkiem

Zupka dla odmiany :) Sycąca, szybka i smaczna.

Potrzebujemy:

  • 1.5 l bulionu
  • mleko
  • ok. 8 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • czosnek
  • surowy wędzony boczek
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

Cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie w garnku. Gdy się zarumienią dolewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Na drugim palniku podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę.
Nie dodajemy do niego tłuszczu, ponieważ ten który się wytopi  będzie wystarczający:)
Podsmażamy do momentu aż kawałeczki będą na prawdę chrupiące.
Blendujemy zupkę na gładki krem, dodajemy trochę mleka. Solimy, pieprzymy do smaku i odstawiamy jeszcze na chwile do podgotowania żeby składniki miały szanse dokładnie się połączyć. 

Podajemy w miseczkach, posypując podsmażonym boczkiem i natką.
WŁALA!
Durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz