Potrzebujemy:
- Pierś z kurczaka
- orzechy włoskie
- mąka
- jajko
Sos z granatów:
- duży owoc granatu
- 3/4 szklanki wina
- 1/3 szklanki bulionu
- łyżka posiekanej cebulki
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu, ponieważ jest on bardziej czasochłonny :)
Siekamy drobniutko cebulkę.
Zaczynamy od sosu, ponieważ jest on bardziej czasochłonny :)
Siekamy drobniutko cebulkę.
Dodajemy ją do rondelka z winem( ja użyłam czerwonego, ale spotkałam się z przepisami gdzie używano białego) i gotujemy na małym ogniu, aż część płynu odparuje.
Następnie dodajemy bulion, wyłuskane ziarenka z granatu i miód.
Czekamy aż sosik zgęstnieje dając mu jeszcze chwile na małym ogniu.
Najlepiej doprawić go odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
W między czasie pierś kroimy, solimy, pieprzymy.
Obtaczamy w posiekanych drobno orzechach włoskich z dodatkiem mąki.
Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia się mięsa z każdej strony.
Możecie podawać z puree, bądź z ryżem- jak ja; oprószcie danie natką, bądź szczypiorkiem, mięso polejcie odrobiną gęstego, aromatycznego sosu, i życzę smacznego :)
Możecie podawać z puree, bądź z ryżem- jak ja; oprószcie danie natką, bądź szczypiorkiem, mięso polejcie odrobiną gęstego, aromatycznego sosu, i życzę smacznego :)
PS. Zapewne macie problem z wyłuskaniem ziarenek granatu, bez zachlapania całej kuchni czerwonym sokiem :)
Polecam przekroić owoc na pół i stukając z góry w skórkę łyżką ziarenka wylecą Wam same w nienaruszonym stanie:)
Polecam przekroić owoc na pół i stukając z góry w skórkę łyżką ziarenka wylecą Wam same w nienaruszonym stanie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz