Jemy ją najczęściej z makaronem- nitkami bądź świderkami- jak wychodzi z badań Polskiej Federacji Producentów Żywności. Firma Heinz twierdzi natomiast, że 95% z kupowanych przecierów trafia właśnie do pomidorowej.
Na 2 litry wody potrzebujemy:
- 2 udka z kurczaka
- świeża włoszczyzna( marchewka, kawałek selera, por, pietruszka)
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- pieczarka
- ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, majeranek
- przecier pomidorowy w kartoniku
- ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego bądź śmietany 18%
- makaron
Przygotowanie:
Do zimnej wody wrzucamy mięsko, obrane wcześniej warzywa, ziele angielskie i liść laurowy.
Powoli doprowadzamy do wrzenia.
Po kilku minutach od zagotowania na powierzchni wywaru zacznie zbierać się tzw. "szumowina" czyli ścięte białko z naszych udek. Systematycznie zdejmujemy ją łyżką bo do niczego nam się nie przyda ;)
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa i kura zmiękną.
Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy również suszoną bazylią, majerankiem.
Wyjmujemy z rosołku warzywa których nie będziemy jeść i dolewamy przecier pomidorowy. Jeśli lubicie bardziej kwaśną pomidorową dodajcie jeszcze trochę koncentratu. Możecie również dodać łyżkę śmietany już na talerzu ( w wersji dietetycznej- jogurt naturalny). I wcześniej ugotowany makaron.
bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz