Nie można się od nich oderwać, są bardzo puszyste, delikatne w smaku, smakują najlepiej opruszone cukrem pudrem:)
Polecam!
Potrzebujemy:
- 2 duże serki (np. Danio XL) i 1 standardowy- o smaku waniliowym
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- kieliszek wódki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Serki homogenizowane łączymy z jajkami, a mąkę z proszkiem do pieczenia ( według zasady " sypkie z sypkim- mokre z mokrym). Następnie mieszamy składniki razem i dodajemy kieliszek wódki. Dzięki temu tłuszcz nie będzie tak bardzo wsiąkał w ciasto:)
Olej rozgrzać do odpowiedniej temperatury(-nigdy nie sprawdzam ile to dokładnie stopni. Rozpoznaję to po tym że jak nakładam ciasto do rondelka to olej skwierczy, a pączki nie przypalają się .)
Ciasto najlepiej nakładać łyżeczką do herbaty, pomagając sobie drugą, i maczając je co jakiś czas w wodzie, żeby masa lepiej spływała.
Smażymy na złoty kolor, wyjmujemy na recznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
Jeszcze ciepłe opruszamy cukrem puderm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz