wtorek, 21 stycznia 2014

Nudle chili z wołowiną i warzywami

Zainspirowana ostatnio obejrzanymi filmikami z relacjami kucharzy, z  krajów wschodu, postanowiłam ugotować coś bardziej orientalnego:) Stwierdziłam, że jest to kuchnia niesamowicie aromatyczna, rozgrzewająca w takie zimne, zimowe dni; przede wszystkim zdrowa i dość prosta. :)
Czosnek, imbir, chilli...mm pobudza podniebienie, i inne zmysły. 
Chciałam zaprezentować dość podstawowy przepis na NUDLE CHILLI Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI.







Potrzebujemy:

  • ok. 0,5 kg wołowiny
  • makaron nudle- użyłam o smaku chilli
  • 1 papryczkę chilli
  • 3 dymki
  • ok. 4 cm imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • limonka
  • sos sojowy









Przygotowanie:

*Wołowinę kroimy w cienkie paski i wrzucamy na dużą patelnię razem z 4 łyżkami sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i podduszamy.
*W między czasie obieramy (najwygodniej jest oskrobać go łyżeczką) i ścieramy imbir, dymkę kroimy w piórka, a czosnek siekamy.
Gdy zauważymy, że mięso mięknie, dodajemy wyżej wymienione warzywa.
*Za kilka minut dokładamy pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, papryczkę chilli.
*Makaron gotujemy w osolonej wodzie na drugim palniku :)
*Gdy w całym domu czuć już intensywne aromaty, wołowina jest miękka, a warzywa al dente, dodajemy makaron.
 Na koniec danie skrapiamy limonką, a najlepiej podajemy ją na talerzu z daniem :)

Smaczne! Polecam :)










Durszlak.pl