niedziela, 29 grudnia 2013

Śniadaniowe pancakesy z nutellą i orzechami

Pancakesy, to amerykańska wersja naszych polskich naleśników.
Są one bardziej puszyste i wyrośnięte. Można podawać je z dowolnymi dodatkami, sosami itd.
Generalnie co macie pod ręką: dżemy, cukier puder, owoce, jogurt, miód, syropy.
Ja tym razem skusiłam się na śniadaniowe pancakes z nutellą, bitą śmietaną i orzechami laskowymi. :) Warto zacząć dzień od słodkości!





Potrzebujemy:
2 szklanki mąki ( użyłam tortowej)
3 łyżki masła
1 i 1/3 szklanki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
nutella, orzechy laskowe, bita śmietana


Przygotowanie:
Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Wymieszać i  kolejno dodawać jajka i roztopione wcześniej masło.
Mieszając, dolewamy mleko, uważając żeby konsystencja nie była za rzadka.
Mieszamy trzepaczką żeby w masie nie zostały grudki:)
Odstawiamy przygotowaną masę na około 15-20 minut.

Pancakes smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, na małym ogniu dając naleśnikowi czas na wyrośnięcie. Przewracamy za pomocą łopatki, gdy ciasto na wierzchu się zetnie, a spód jeszcze nie spali ;)

Na talerzu układamy kilka naleśników, smarujemy nutellą, i posypujemy pokruszonymi wcześniej orzechami.
Pyszne rozpoczęcie dnia, prosty i sprawdzony przepis, polecam serdecznie!!! :)
Chciałam pokazać jak gęste powinno być ciasto :)

Pęcherzyki rosnącego pod wpływem ciepła ciasta :)

A tu już przekręcony naleśnik :)

Gotowe śniadanie, mmm :)

Na tym zdjęciu widać dokładniej o ile amerykańskie pancakes są bardziej puszyste od naszych polskich naleśników:)

Są pyszne !! Smacznego jeszcze raz ;)

czwartek, 19 grudnia 2013

Krem z zielonego groszku aromatyzowany miętą, z grzankami razowymi

Na zimowy obiad polecam lekką, prostą zupę krem z zielonego groszku. Jego właściwości działają na organizm odmładzająco, a także wspierają nasz dobry nastrój ;)
Dzięki zapachowi mięty, z uśmiechem na ustach powrócimy myślami do pachnącego ziołami lata:)


Potrzebujemy: (około 6 porcji)
- 2 opakowania groszku zielonego mrożonego
- marchewka, ziemniak, por, seler, ząbek czosnku
- mięta
- kilka kromek razowego chleba
-jogurt naturalny lub śmietana




Przygotowanie:


Gotujemy wywar z włoszczyzny, następnie dodajemy zielony groszek.
Gotujemy warzywa do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem, i miętą.
Najlepsza byłaby świeża mięta- kilka posiekanych gałązek, jednak ja miałam pod ręką tylko suszoną, a efekt był również świetny i zupa nabrała odświeżającego smaku, tak jak miałam to w zamiarze :)
Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy zupę na krem.
W między czasie podpiekamy kromki chleba razowego w piekarniku, żeby przełamać chrupkością delikatną konsystencję zupy.
Podajemy krem, z jogurtowym, lub śmietanowym "kleksem" i kilkoma grzankami na wierzchu.


Smacznego!
Czekam na wasze opinie i polecam ten przepis!:)

wtorek, 10 grudnia 2013

Kluski śląskie z dziurką :)

Prosty przepis na tak dobrze kojarzące się nam kluski śląskie z niedzielnego stołu :)
Podczas każdej okazji, gdzie spotykamy się z rodziną na obiad, ja wypatruję na stole KLUSEK Z DZIURKĄ !
Któregoś dnia naszła nas ochota w domu, dzięki prostemu przepisowi zrobiłam kluski w 20 minut! 


Potrzebujemy:
ugotowane ziemniaki - tyle ile zostało nam z poprzedniego obiadu
mąka ziemniaczana -1/4 objętości ziemniaków
jajko
sól, pieprz



Przygotowanie:
Ugniecione ziemniaki wkładamy do miski i uklepujemy, żeby powierzchnia była gładka.
Dzielimy je na 4 częsci, nastepnie jedną z nich wyjmujemy i na miejsce ziemniaków wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej.
Koniecznie musi to byś tego rodzaju mąka, ponieważ jako jedyna wytwarza ona charakterystyczną żelową konsystencję.
Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, następnie ugniatamy na gładką masę.
Formujemy małe kulki, ugniatamy delikatnie, robimy dziurkę małym palcem i wrzucamy na wrzątek.
Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 1-2 minut i wyjmujemy na talerz.
Kluski najlepiej smakują z roztapiającym się masłem.
Podajemy je z ulubionym mięsem i dodatkami :) SMACZNEGO!