wtorek, 23 kwietnia 2013

Risotto z cukinią i boczkiem

Pierwsza próba risotto, podpatrzona w jednej z restauracji, od kuchni ;)



Potrzebujemy: 

  1.  ok. 100 g boczku
  2. cukinia 
  3. cebula
  4. czosnek
  5. białe wino
  6. ok. 2 szklanek wody lub bulionu
  7. ryż do risotto
  8. ser typu parmezan

Przygotowanie:

Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni do chrupkości.
Gdy będzie gotowy, zdejmujemy go, zastępując cukinią pokrojoną także w kostkę.
Doprawiamy ją solą, pieprzem i oregano, podsmażamy na maśle do momentu aż będzie miękka. 

W między czasie, w garnku roztapiamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę.
Dodajemy ryż i podsmażamy go ok. minutę. Potem dodajemy ok. pół szklanki wina i czekamy aż odparuje.
Następnie dolewamy kolejne części płynu( wodę lub bulion) - ale nie wszystko na raz. Czekamy żeby kolejne partie odparowały. Solimy, pieprzymy, dodajemy chilli.
Gdy ryż będzie gotowy ( miękki z zewnątrz, ale twardawy w środku) dodajemy nasze dodatki- cukinię i boczek. Dla bardziej kolorowego efektu, dodałam jeszcze startą marchewkę, którą podsmażyłam na maśle, z dodatkiem skórki z cytryny.
Na koniec doprawiamy danie świeżo mielonym pieprzem i serem typu parmezan :)

SMACZNEGO :)
 
Durszlak.pl

wtorek, 16 kwietnia 2013

Drożdżowy chleb z dodatkami

Nie ma to jak świeże, dobre pieczywo. Bułki z supermarketu są czerstwe już po kilku godzinach, a drożdżowy chleb z własnego piekarnika, jest pyszny, bez żadnych konserwantów- wiemy co jemy. Trzymając go w ściereczce będzie świeży przez co najmniej kilka dni ( jeśli w ogóle nie zniknie od razu po wyjęciu z pieca ;))


Potrzebujemy:


1)Na zaczyn drożdżowy:



  • 1/2 opakowania drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka mąki, cukru
  • 2 łyżki ciepłej wody

2) Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrąb
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki letniej wody
  • ziarna słonecznika, dyni, do wyboru ( może być też suszona śliwka, suszone pomidory)


    Przygotowanie:


    1)Drożdże rozkruszamy w małej misce z dwiema łyżkami ciepłej wody, łyżeczką mąki i cukru na gładką masę. Przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia.


    2) W większej misce łączymy najpierw sypkie składniki: mąkę, otręby,sól i wybrane ziarna.
    Robiłam ten przepis na wiele sposobów( za każdym razem bardzo ładnie wyrósł i był smaczny :) ) Więc nie obawiajcie się. Jeśli macie ochotę na chlebek z odrobiną słodyczy dodajcie suszoną śliwkę bądź morele. Jeśli chcecie chleb bardzo wyrazisty, dodajcie suszone pomidory i bazylię i odrobinę ostrej papryki. Eksperymenty są czasem opłacalne ;)

    Mieszamy a następnie dodajemy wodę i wyrośnięte drożdże.
    Wszystko mieszamy rączkami, aby nasze składniki dobrze się połączyły.
    Przekładamy masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i otrębami bądź bułką tartą.
    Odkładamy jeszcze na trochę do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach przez godzinę.

    Smacznego:)


Durszlak.pl

czwartek, 11 kwietnia 2013

Krem ziemniaczany z boczkiem

Zupka dla odmiany :) Sycąca, szybka i smaczna.

Potrzebujemy:

  • 1.5 l bulionu
  • mleko
  • ok. 8 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • czosnek
  • surowy wędzony boczek
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

Cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie w garnku. Gdy się zarumienią dolewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Na drugim palniku podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę.
Nie dodajemy do niego tłuszczu, ponieważ ten który się wytopi  będzie wystarczający:)
Podsmażamy do momentu aż kawałeczki będą na prawdę chrupiące.
Blendujemy zupkę na gładki krem, dodajemy trochę mleka. Solimy, pieprzymy do smaku i odstawiamy jeszcze na chwile do podgotowania żeby składniki miały szanse dokładnie się połączyć. 

Podajemy w miseczkach, posypując podsmażonym boczkiem i natką.
WŁALA!
Durszlak.pl

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kura w orzechach z granatowym sosem

Pyszne danie, różniące się od niedzielnego kotleta w bułkowej panierce :)

Potrzebujemy:
  • Pierś z kurczaka
  • orzechy włoskie
  • mąka
  • jajko
Sos z granatów:
  • duży owoc granatu
  • 3/4 szklanki wina 
  • 1/3 szklanki bulionu
  • łyżka posiekanej cebulki
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu, ponieważ jest on bardziej czasochłonny :)
Siekamy drobniutko cebulkę.
Dodajemy ją do rondelka z winem( ja użyłam czerwonego, ale spotkałam się z przepisami gdzie używano białego) i gotujemy na małym ogniu, aż część płynu odparuje.
Następnie dodajemy bulion, wyłuskane ziarenka z granatu i miód.
Czekamy aż sosik zgęstnieje dając mu jeszcze chwile na małym ogniu.
Najlepiej doprawić go odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. 

W między czasie pierś kroimy, solimy, pieprzymy.
Obtaczamy w posiekanych drobno orzechach włoskich z dodatkiem mąki.
Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia się mięsa z każdej strony.
Możecie podawać z puree, bądź z ryżem- jak ja; oprószcie danie natką, bądź szczypiorkiem, mięso polejcie odrobiną gęstego, aromatycznego sosu, i życzę smacznego :)


PS. Zapewne macie problem z wyłuskaniem ziarenek granatu, bez zachlapania całej kuchni czerwonym sokiem :)
Polecam przekroić owoc na pół i stukając z góry w skórkę łyżką ziarenka wylecą Wam same w nienaruszonym stanie:)


Durszlak.pl