poniedziałek, 25 marca 2013

zapiekanka meksykańska

Szybka, prosta zapiekanka makaronowa, na szybki obiad :)

Potrzebujemy:
  • mięso mielone 0.5kg
  • makaron (ja użyłam farfalli) 
  • mieszanka warzyw meksykańskich ( papryka, kukurydza, czerwona fasola, groszek) 
  • czosnek, cebula
  • przecier pomidorowy
  • żółty ser
  • przyprawa do dań meksykańskich, chilli, sól, pieprz

Przygotowanie:
Jedną średnią cebule siekamy razem z 3-4 ząbkami czosnku. 
Podsmażamy przez chwilę i dodajemy mięso mielone. 
Mięso rozdrabniamy widelcem aby nie było pozlepiane, dodajemy przecier pomidorowy, warzywa ( ja użyłam gotowej puszki z oszczędności czasu i pieniędzy ;)) i podgotowujemy chwilę. Doprawiamy do smaku przyprawami.
W miedzy czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 
Makaron mieszamy z mięsem i warzywami i wkładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem ( albo naczynia żaroodpornego), pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.


Smacznego :)
Durszlak.pl

poniedziałek, 18 marca 2013

Makaron w sosie śmietanowo- serowym z kurkami

Długo czekałam na ten makaron. Pomysł podpatrzyłam w restauracji w której pracowałam, jednak w żadnym markecie nie mogłam znaleźć kluczowego składnika - KUREK.
Znalazłam! Mrożone kurki są dostępne w Biedronce.
Czekam na sezon grzybowy, makaron ze świeżymi kurkami będzie obłędny. :)

Potrzebujemy:

  • śmietana 30%
  • serek topiony 1 opakowanie ( użyłam ementaler Hochland) 
  • czosnek
  • cebula
  • ok. 150 gr kurek
  • makaron

Przygotowanie:
Kurki podsmażamy razem z posiekaną cebulką i czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Dodajemy połowę śmietanki i rozpuszczamy w niej serek topiony.
Następnie dodajemy pozostałą część śmietany i doprowadzamy do wrzenia. 
Czekamy aż sos zgęstnieje. Solimy i pieprzymy do smaku. 
Dodajemy na patelnie ugotowany wcześniej makaron ( polecam własnej roboty- z poprzedniego przepisu), podgotowujemy jeszcze chwilkę, i nakładamy pyszne danie na talerze. 

UWAGA:  KURKI UZALEŻNIAJĄ ;)
Smacznego!


Durszlak.pl

Domowy makaron

Wiele dobrego słyszałam o domowym makaronie, i postanowiłam na własnej skórze przetestować jego zalety. Rzeczywiście jest bardzo smaczny, ale zupełnie inny niż ten ze sklepu. O wiele bardziej sycący- a nie zapychający. Wiadomo, że na codzień nie można sobie pozwolić na wykonywanie takiego makaronu, bo jest to czasochłonne, jednak raz na jakiś czas warto go zrobić:)


Potrzebujemy: ( na dwie porcje )

ok.1.5 szklanki mąki
2 jajka
mąka do podsypywania

Ja robiłam makaron, który potem wykorzystałam do sosu- a'la tagliatelle 


Przygotowanie: 
Z mąki usypujemy górkę. Robimy w niej po środku dołek i wbijamy jajka.
Ugniatamy, żeby składniki pomieszały się dokładnie. 
Następnie " męczymy" ciasto do uzyskania gładkiej masy ;) 
W razie potrzeby, oczywiście dosypujemy mąki. Nasze ciasto musi być dość twarde.
Ja używałam zwykłej mąki, ale warto spróbować oczywiście np. z pełnoziarnistą.
Dzielimy naszą kulkę na dwie porcje. 
Jedną chowamy w ściereczkę lub torebkę, żeby ciasto się nie zeschło.
Cisto wałkujemy podsypując mąką.
Niestety nie posiadam maszynki do robienia makaronu, więc mój bicek miał trochę pracy. ;)
Wałkujemy jak najcieniej jak nam się uda, kroimy makaron w podłużne paski. 
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.
Czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Polecam i zapraszam do finalnej postaci mojego makaronu, czyli do następnego przepisu :)

piątek, 15 marca 2013

Łosoś w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i bazylią

Potrzebujemy:

  • Filet z łososia
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • bazylia
  • czosnek 
  • ciasto francuskie
  • sól, pieprz


  • ziemniaki
  • sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, rozmaryn
  • mąka


Sposób przygotowania:
Najlepiej wcześniej zając się łososiem, żeby zdążył poleżeć ok. godziny- dwóch w lodówce. 
Zdejmujemy skórę z fileta, nacieramy go solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, i posiekaną bazylią. Skrapiamy cytrynką. Odstawiamy do lodówki.

























Obieramy i kroimy ziemniaki w łódeczki. Dodajemy do miski z ziemniakami przyprawy: czosnek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra, rozmaryn, sól, pieprz. Wstawiamy do piekarnika na polaną olejem blaszkę na 180-200 stopni.







Suszone pomidory siekamy razem z bazylią. Na cieście francuskim kładziemy łososia obtoczonego własnie w pomidorkach. Zawijamy filet ciastem a nadmiar obcinamy. Roladkę kroimy w kilkucentymetrowe plastry i kładziemy na blaszkę obok ziemniaczków ( które możemy przy okazji obrócić ). 
Proponuje łososia położyć na papierze do pieczenia, żeby nie przywarł. 
Wszystko razem pieczemy jeszcze ok.30 minut.








Na prawdę pyszne, dobry obiad lub kolacja!!!
Zachęcam :D 


Durszlak.pl

czwartek, 14 marca 2013

Zupa krem z pieczonych buraków

Świetny krem, zawsze coś innego na ostatnie zimowe dni :)




Potrzebujemy:
  • włoszczyzna na bulion
  • ok. 5 buraków
  • czosnek
  • cebulka
  • majeranek
  • śmietana






Gotujemy ok. 1.5 l wody razem z włoszczyzną. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pieprzymy solimy.
Do piekarnika wkładamy buraki, cebulę, czosnek i pieczemy je do miękkości ( ostrzegam: trochę to trwa ).
Bulion gotujemy do miękkości warzyw.
Buraki kroimy na małe kawałki i dorzucamy do garnka z zupą > potem blendujemy na gładki krem.
Dodajemy majeranek, pieprz, sól- w razie potrzeby.
Zupa krem z pieczonych buraków gotowa!
Podajemy na talerzu z odrobiną śmietany:)
Życzę smacznego!!!!

Durszlak.pl

środa, 6 marca 2013

Pasta pomidorowa z mascarpone, kurczakiem i chilli

Pyszny i szybki obiad dla makaroniarzy.

Potrzebujemy:
  • przecier pomidorowy/ pelati 
  • serek mascarpone
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • papryczka chilli
  • makaron
  • pierś z kurczaka
  • czosnek
  • zioła ( bazylia, oregano)

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
Solimy i pieprzymy, podsmażamy na patelni. 
Do kury dodajemy czosnek w plasterkach i posiekane pół małej papryczki chilli.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie ( ja użyłam farfalli). Gdy mięsko będzie gotowe, zalewamy je przecierem pomidorowym.
Dodajemy kilka łyżek delikatnego mascarpone, aby sos zrobił się bardziej kremowy i załagodził ostry smak papryczek. 
Na koniec, uzupełnijcie sos najlepiej świeżymi, posiekanymi ziołami (alternatywnie możecie je zastąpić też suszonymi), oliwkami i suszonymi pomidorami.
Dajcie chwile,żeby składniki połączyły się ze sobą na ogniu i dodajcie na patelnię makaron. Zmieszajcie i podawajcie danie na głębokich talerzach. Smacznego!

wtorek, 5 marca 2013




Odpowiednie kwiaty dla odpowiedniej osoby-przynajmniej nie uschną w wazonie!!
Jutro gotujemy koperkowo :) 

Placuszki ziemniaczane z kalafiorem brokulami i koperkiem

Zdrowe, pyszne i szybkie do zrobienia.

Potrzebujemy:
- 2 srednie ziemniaki
- kalafior
- brokuly
- jajko
-3/4 szklanki maki
- koperek
- garsc tartego zoltego sera
- bulka tarta

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke, dodajemy mrozone brokuly i kalafiora w takiej samej proporcji co ziemniaki do garnka z osolona woda i gotujemy do zmiekniecia warzyw.
Odcedzamy i zostawiamy do wystygniecia. W tak zwanym miedzy czasie siekamy koperek i trzemy zolty ser.
Wracamy do warzyw, ktore ubijamy tluczkiem jak ziemniaki na niedzielny obiad ;) do miski dodajemy zolty ser, jajko, make i koperek. W razie potrzeby dosypujemy lyzke bulki tartej- jesli nasza masa jest byt kleista.
Przyprawiamy sola i pieprzem.
Nastepnie formujemy z ciasta male kuleczki ktore lekko splaszczamy i obtaczamy w bulce tartej. Smazymy na patelni na rozgrzanym oleju.

pyszny podwieczorek albo przekaska, jadlam dzis rano i polecam ;)
Chrupiace z wierzchu a miekkie i delikatne w srodku:)

poniedziałek, 4 marca 2013

Pomidorówa

W Polsce panuje kult zupy- zjadamy jej najwięcej na świecie - aż 72 litry rocznie ( dla porównania Niemcy o połowę mniej).Królową na scenie jest POMIDOROWA. Na sondażowych salonach pojawia się zaraz za królem- ROSOŁEM. Z należytym szacunkiem dla dam, chciałabym w pierwszej kolejności podzielić się z Wami przepisem na tę pyszność.


Jemy ją najczęściej z makaronem- nitkami bądź świderkami- jak wychodzi z badań Polskiej Federacji Producentów Żywności. Firma Heinz twierdzi natomiast, że 95% z kupowanych przecierów trafia właśnie do pomidorowej.



Na 2 litry wody potrzebujemy:
  • 2 udka z kurczaka
  • świeża włoszczyzna( marchewka, kawałek selera, por, pietruszka)
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • pieczarka
  • ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, majeranek
  • przecier pomidorowy w kartoniku
  • ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego bądź śmietany 18%
  • makaron

Przygotowanie:
Do zimnej wody wrzucamy mięsko, obrane wcześniej warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. 
Powoli doprowadzamy do wrzenia. 
Po kilku minutach od zagotowania na powierzchni wywaru zacznie zbierać się tzw. "szumowina" czyli ścięte białko z naszych udek. Systematycznie zdejmujemy ją łyżką bo do niczego nam się nie przyda ;)
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa i kura zmiękną.
Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy również suszoną bazylią, majerankiem.
Wyjmujemy z rosołku warzywa których nie będziemy jeść i dolewamy przecier pomidorowy. Jeśli lubicie bardziej kwaśną pomidorową dodajcie jeszcze trochę koncentratu. Możecie również dodać łyżkę śmietany już na talerzu ( w wersji dietetycznej- jogurt naturalny). I wcześniej ugotowany makaron.

bon appetit! 



niedziela, 3 marca 2013


Bułeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami


Dobre śniadanie, to gwarancja pozytywnego dnia. Kierując się tą zasadą, swojego pierwszego bloga zacznę od fajnego przepisu na pyszne i szybkie śniadanie ;)




Potrzebujemy:
  • kajzerki
  • żółty ser
  • szynka/ salami
  • jajka
  • świeże zioła 
  • ulubione warzywa (papryka/ oliwki/ pomidor/ co tam macie pod ręką )

Z przekrojonych na pół bułeczek, wyjmujemy ciasto, żeby zrobić miejsce na nasze składniki. 
W środku układamy wcześniej przygotowane i pokrojone składniki: szynkę bądź inną wędlinę, starty żółty ser, umyte i pokrojone warzywa.
Następnie delikatnie wbijamy jajko, żeby nie rozlało nam się poza bułkę i posypujemy ziołami. 
Ja wybrałam koperek, ponieważ wydaje mi się, że najlepiej komponuje się z zapieczonym wiejskim jajkiem , ale oczywiście możecie użyć, np bazylii. Na koniec oprószcie bułeczki solą i pieprzem.
WŁALA.
Do piekarnika na 15- 20 minut na średnią temperaturę. Pieczcie do momentu zarumienienia się bułeczek i ścięcia białka.

Życzę smacznego :)